Toerisme en recreatie

Sinds de komst van de Veenvaart is Barger-Compascuum geliefd bij vaartoeristen. Het dorp is via de zogenoemde Sint Jozefwieke zeer goed te bereiken. Eenmaal aangemeerd in het centrum van het dorp wachten meerdere eetgelegenheden. 

Per boot ben je wel even zoet in Barger-Compascuum. Je kunt pal in het centrum aanmeren en van daaruit het dorp en de streek ontdekken. Zo kun je bij kroeg De Kloeck, snackbar De Luifel of eetcafé Holt’n Kloas terecht voor een bakje koffie, lekkere snack of culinair diner. Tevens beschikt het dorp over een supermarkt, waardoor je als (vaar)toerist ook je eigen boodschapjes kunt doen.

Trekpleister van het dorp is het Veenpark: het grootste openluchtmuseum van Nederland. Het openluchtmuseum is zowel per boot, auto als fiets goed te bereiken. In het Veenpark komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Zie www.veenpark.nl voor veel meer informatie.

Voor wandelaars en fietsers is Barger-Compascuum en het natuurgebied om het dorp heen een uitstekende streek voor een boel kilometers. Zo bestaan er veel wandel- en fietsroutes die je langs het grensgebied leiden en je kennis laten maken met de rustige veennatuur die het dorp rijk is.