Educatie en cultuur

Barger-Compascuum is een klein dorp met één basisschool en een cultureel centrum. De school is gelegen naast de kerk, grenzend aan het centrum van het dorp. Na de basisschool periode moeten de leerlingen voor hun vervolgonderwijs naar Klazienaveen of Emmen. Een langgerekt fietspeloton van middelbare scholieren is een kenmerkend gezicht in de vroege ochtend.

Basisschool “Sint Theresia” is sinds twee jaren de enige basisschool in Barger-Compascuum. Officieel is het een Katholieke school, al gaan alle leerlingen uit het dorp naar deze school. Of ze nu Katholiek of christelijk zijn. Vroeger had Barger-Compascuum drie basisscholen, een openbare, een Christelijke en dus een Katholieke. Door de krimp in de regio waren twee van de drie scholen genoodzaakt om de deuren te sluiten. Alleen de “Sint Theresia”, behorende tot de Primenius stichting, heeft het hoofd boven water weten te houden. Voor meer informatie over de basisschool kunt een bezoek brengen aan de website. Basisschool Sint Theresia

Ontmoetingscentrum De Collink speelt een belangrijke rol in het dorp. De gehele midweek is De Collink geopend voor de verschillende kaart-, sjoel- en muziekgroepen. Voor de kinderen uit het dorp wordt er op vrijdagavond voor de kinderen een soos georganiseerd.  Dit is de ene week voor kinderen van de basisschool en de andere week voor kinderen van 12 tot 16 en is het de uitvalsbasis voor het zomerse hoogtepunt in het dorp: de spelweek. Op deze manier is De Collink een belangrijk punt van samenkomen voor dorpelingen van alle leeftijden.