Barger Compascuum

Welkom op de digitale ‘Dam’ van het dorp Barger-Compascuum, gelegen aan de Veenvaart in de mooie Zuidoosthoek van Drenthe. Barger-Compascuum is een energiek dorp met bijna tweeduizend inwoners. Het dorp, liggend tussen de stad Emmen en de Duitse grens, wordt gekenmerkt door een actief verenigingsleven. De voormalige veenplaats is omgeven door een rustig en rijk natuurgebied.

In 1866 is Barger-Compascuum ontstaan uit een voorheen zeer moeilijk begaanbaar hoogveengebied. Vanaf halverwege de negentiende eeuw kwamen nieuwe bewoners vanuit verschillende windstreken terecht in het nieuwe dorp vlak naast de Duits grens. Zo vertrokken de eerste bewoners onder meer vanuit het Emsland, Groningen en Overijssel naar het gestichte Drentse dorp. Voornamelijk hardwerkende veenarbeiders en kolonisten streken neer in Barger-Compascuum en bouwden samen een hechte gemeenschap op.

Vandaag de dag, bijna honderdvijftig jaar later, is de hechte gemeenschap nog steeds kenmerkend voor het dorp. Blikvanger in het dorp is de indrukwekkende St. Josephkerk, die van binnen misschien nog wel meer bijzonder is dan de imposante buitenkant. De kerk is samen met ontmoetingsplaats De Dam het centrum van het dorp. Daaromheen is een klein winkelstraatje gevestigd, met onder meer een plaatselijke buurtsuper, een basisschool, buurthuis De Collink, meerdere kapsalons en een aantal horecagelegenheden.

Barger-Compascuum kent vele verenigingen. Naast de karakteristieke volksvoetbalclub S.V.B.C., beschikt het dorp over gymvereniging G.V.C. en handbalvereniging H.V.C. Ook heeft Barger-Compascuum meerdere gepassioneerde koren, vrijwilligersverenigingen en kaartclubs.