25 maart 2017 dag Cultureel Erfgoed van Barger Compascuum

De ‘Historische Werkgroep Barger Compascuum’ organiseert op zaterdag 25 maart 2017 een dag Cultureel Erfgoed van Barger Compascuum.

 

U bent daarvoor van harte uitgenodigd.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

 

9.30 u  :           Café De Kloeck, Verlengde Oosterdiep OZ 108, Barger Compascuum; Inloop met koffie.

 

10.00 u :          Opening;

Inleiding over het thema: katholicisme in Zuidoost Drenthe, Duitsers uit het Emsland, kerkgebouw en historisch kerkhof

10.30 u :

In de rooms katholieke St. Josephkerk geeft Dr. Hetty Berens uitleg over dit Rijksmonument. De katholieke kerk van Barger-Compascuum is begin jaren twintig onder architectuur van Joseph Cuypers gebouwd. Hij is zoon van de beroemde Pierre Cuypers, architect van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam en tientallen katholieke kerken in Nederland.

Hetty Berens is in 1958 geboren in Barger-Compascuum. Ze is architectuur-historicus en gepromoveerd op negentien eeuwse architectuur en op dit moment werkzaam als conservator bij Het Nieuwe Instituut, Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw, in Rotterdam. Zij geldt als kenner van het werk van Pierre en zijn zoon Joseph Cuypers.  We lopen daarna via de gemeentelijke monumenten; St. Theresiabasisschool, meestershuis en buurthuis De Collink door de Kerklaan naar het Hoogveenkerkhof. Daar wordt verteld over de historie van het kerkhof en kunt u de onlangs geopende expositieschuur bekijken.

 

13.00 u – 14.00 u

Afsluiting in De Kloeck met soep en brood.

 

Opgave U kunt zich opgeven, liefst per mail, bij gsfysio@hotmail.com of anders per telefoon, alle werkdagen van de week voor 11.00 uur, bij Gerard Steenhuis fysiotherapie en fitness, telefoon 0591 349941.

Opgave vòòr 23 maart, zodat we kunnen zorgen voor een goede organisatie.

De kosten zijn € 7,50, te voldoen aan het begin van de dag.

 

Historische werkgroep Barger-Compascuum

Dennes Berends, Hennie Dijck, Anneke van der Kolk-Alers, Gerard Steenhuis (contactpersoon) en Louis Veldhuis